0732 318 757

0256 478 011

Sinus Lift

Ce este un sinus lift?

Sinus lift este o procedură chirurgicală prin care se augmentează masa osoasă din partea posterioară a maxilarelor, adică în zona unde se află măselele. Atunci când poziția și grosimea sinusurilor maxilare nu permit fixarea implanturilor, se recurge la această soluție, pentru a mări cantitatea de țesut osos care va susține implantul dentar.

Ce este sinusul maxilar?

Ca și celelalte sinusuri cu care comunică, de altfel (frontal, sfenoid, etmoid), sinusul maxilar este o cavitate plină cu aer. Acest spațiu gol se află în apropierea rădăcinilor măselelor, iar dacă acești dinți dispar, alveola osoasă în care au fost fixați are tendința de a se subția, atât datorită presiunii aerului din interior, dar și datorită absenței binefăcătoare a rădăcinii dinților, care susținea osul din interior. Datorită acestui fenomen, există posibilitatea ca masa osoasă a maxilarului să nu suporte intervenția de fixare a implantului, astfel că apare necesitatea de a suplimenta cantitatea de os, prin această procedură, care presupune ridicarea mucoasei care înconjoară sinusul și adăugarea de țesut osos natural sau artificial.

Cum se execută procedura Sinus Lift ?

Înainte de a se trece la tratamentul propriu-zis, se fac investigații obligatorii, precum o radiografie panoramică și o tomografie computerizată, care vor arăta exact care este structura și densitatea osului. Ridicarea membranei sinusale se poate face în două feluri, intern sau extern.

Sinus lift intern

Este o procedură delicată, care necesită o bună pregătire a medicului care o va executa, deoarece aceasta se va executa în aceeași sesiune de tratament în care se va introduce implantul. Medicul va presa membrana sinusala pentru a o ridica foarte ușor (de ordinul milimetrilor), după care va introduce substanța care înlocuiește osul în acel spațiu și apoi va finaliza lucrarea cu fixarea implantului.

Sinus lift extern

Este o procedură complexă , care se folosește în cazurile de resorbție osoasă gravă și trebuie înlocuiți mai mulți dinți. Substanța care înlocuiește masa osoasă dispărută este introdusă printr-o incizie laterală în sinusul maxilar și este acoperită apoi cu o membrană resorbabilă de colagen. Aceste materiale bine tolerate de organism se vor lipi de osul deja existent și se vor transforma, la rândul lor, în os, după o perioadă de mai multe luni (între șase si opt). După această perioadă se pot introduce implanturile în noul os. Cu toate astea, dacă osul este suficient de puternic, se pot insera implanturile chiar în timpul procedurii de sinus lifting extern.

Intrebari Frecvente

Ambele tratamente au același scop: înlocuirea unor dinți lipsă. Fiecare dintre ele are avantajele sale.

Primul avantaj al unui implant este faptul că montarea lui nu necesită intervenți asupra dinților vecini. În plus, oprește degradarea țesutului osos, care este o consecință a lipsei dinților. Implantul este și mult mai confortabil pentru pacient. De asemenea, implantul este superior, din punct de vedere estetic unei punți dentare.

În bine, evident. Datorită lor, vom avea din nou niște dinți funcționali și estetici, care se vor comporta și arăta ca cei naturali. Ne vom putea hrăni normal, vom putea râde și vorbi fără a ne mai simți complexați, iar calitatea vieții noastre va crește, fără îndoială.

După o scurtă perioadă de acomodare, forța și presiunea mușcăturii vor fi identice cu cele oferite de dinții naturali.

În principiu da. Se măsoară stabilitatea implantului în momentul fixării, iar dacă aceasta este satisfăcătoare, se poate atașa de implant o coroană provizorie chiar în aceeași zi.

Cu siguranță! Indiferent de caz, pacientul va avea o lucrare provizorie, care va masca dintele (dinții) lipsă.

Zona frontală este cea mai delicată atunci când se pune problema realizării unor implanturi dentare. De aceea, pentru a obține un rezultat cât mai apropiat de aspectul natural, uneori trebuie apelat și la soluții ajutătoare. Pentru a înțelege aceste soluții trebuie să trecem în revistă problemele care apar în aceste cazuri.

Atât din considerente funcționale, dar și estetice, noul dinte va fi conceput în funcție de detaliile anatomice ale maxilarului și ale celorlalți dinți. Dimensiunile și forma noului dinte sunt influențate foarte mult și de poziția implantului. Pentru ca acesta să se integreze armonios în ansamblul dentiției pacientului, este foarte important ca primul pas să fie crearea modelului ideal pentru dinte. Abia după ce forma și mărimea lui au fost stabilite, se poate trece la alegerea poziției implantului.
Cum bine știm, dinții naturali au o multitudine de nuanțe și diverse grade de opacitate. De aceea trebuie să folosim materiale care să imite cât mai bine textura și transparența dinților naturali, altfel dintele montat pe implant va arăta diferit față de ceilalți. Cea mai bună soluție este înlocuirea bontului de titan cu unul de zirconiu.

Intotdeauna, după pierderea unui dinte, gingia își pierde o parte din volum. De aceea, după fixarea implantului vom observa o mică adâncitură în gingia care îl înconjoară iar părțile de gingie ce-l separă de ceilalți dinți (papilele) vor fi mai mici decât este normal. De aceea, în momentul introducerii implantului se poate face și o mică grefă gingivală, care să remedieze acest neajuns.

Gingia nu este un țesut opac și are grosimi diferite de la pacient la pacient, se poate ca aceasta să aibă o colorație închisă în jurul implantului, deoarece bontul unui implant de titan are o culoare închisă. Soluția pentru această problemă este folosirea unui bont de zirconiu, care are o culoare deschisă, asemănătoare cu cea a rădăcinii unui dinte sănătos. Astfel, chiar dacă, în timp, gingia se va mai retrage, efectul estetic va rămâne neschimbat.
Primul avantaj al lucrărilor protetice pe implant este acela că dinții arată și funcționează exact ca cei naturali. Al doilea avantaj este că implanturile nu afectează cu nimic dinții din jur, fiind perfect autonome. Al treilea avantaj este oferit chiar de procedura de fixare a implantului, care înlocuiește rădăcina dintelui natural, astfel că protejează osul de subțiere.

Dispariția unui dinte are consecințe extrem de neplăcute, care trebuie remediate cât mai grabnic. Dacă nu o facem, dinții alăturați vor începe să migreze, iar dintele opus de pe celălalt maxilar va avea tendința să crească spre spațiul lăsat liber de dispariția dintelui, astfel încât resturile alimentare se vor putea depozita în noile spații, provocând apariția cariilor. De asemenea, vom începe să avem dificultăți la mestecarea alimentelor, ceea ce poate duce inclusiv la boli de stomac. Pierderea de masă osoasă din locurile libere va duce, în timp, la modificarea conturului feței și la pierderea volumului buzelor. Iar dacă este vorba de dispariția dinților frontali ne vom confrunta și cu dificultăți de vorbire, dincolo de inconveniențele estetice.

Let's connect

Misiunea noastră este să te facem să zâmbești.

Orar