Conservarea structurii dentare: Onlay vs. “Coroana”

Conservarea structurii dentare: Onlay vs. “Coroana”

Unul dintre aspectele medicinei dentare face referire la conservarea structurii dentare. Astfel, mereu ne dorim ca restaurarea unui dinte sa fie realizata doar prin indepartarea procesului carios, a restauratiilor defectuoase existente precum si a structurilor dentare subminate, pastrand in acelasi timp integritatea resturilor dentare ramase.

Cand vine vorba de restaurarea dintilor cu implicarea cuspizilor, onlayurile si restaurarile protetice unidentare (“coroana”) sunt optiunile de tratament uzuale deoarece zona cuspidiana necesita o rezistenta ridicata, fiind in acelasi timp factori esentiali in exercitarea functiei masticatorii (mestecatul).

Onlayul este o restaurare indirecta cu o estetica ridicata, realizata in general din compozit, ceramica sau aur, fiind cimentata la nivelul unui dinte care necesita inlocuire cuspidiana.

O restuarare protetica unidentara este o unitate protetica ce poate satisface cele mai ridicate cerinte estetice, realizata prin tehnici si tehnologii specifice, din metal, compozit, ceramica, aur al carei scop este inlocuirea structurilor dentare restante.

Dupa cum se poate observa, aceste doua optiuni de tratament pot ajuta la inlocuirea cuspizilor (unitati dentare ce intra in componenta unui dinte) fracturati, dar restaurarea protetica unidentara – coroana, necesita mai multa structura dentara indepartata, pentru a-i permite o adaptare circumferentiala ideala.

Conservarea structurii dentare este esentiala deoarece in decursul anilor exista posibilitatea ca restaurarile existente sa fie necesar a fi inlocuite datorita exercitarii unei forte masticatorii exagerate, iar cand restaurarea cedeaza, se pot forma noi carii sau cavitati in jurul acesteia.

Astfel, pentru a putea inlocui restaurarea defectuoasa va fi nevoie a se indeparta mai mult din structura dentara restanta. Daca indepartam structura dentara in mod agresiv sau invaziv in timpul primei restaurari, este posibil ca ulterior aceasta sa nu mai fie suficienta pentru a se face o alta restaurare protetica, fie ca este vorba de onlay sau despre o “coroana”.

Totusi, decizia pentru a restaura un dinte va fi luata de catre medicul dentist dupa o evaluare riguroasa astfel incat solutia optima fiecarui caz sa poata fi dusa la capat cu succes.

Dr. Dalea Marius

Share:

B-dul Constantin Brâncoveanu Nr. 105

300502 Timișoara, România

0256 478 011

Contactează-ne acum!

Program

Luni - Vineri: 9:00 - 21:00
Sâmbătă: Urgențe

Email

office@teamdentalclinic.ro